Waarnemingen
Sinds 1833 volgt het KMI (Koninklijk Meteorologisch Instituut) het klimaat in België op en registreert het de klimaatgegevens. Het is op basis van die gegevens dat we kunnen vaststellen dat de temperatuur in ons land de afgelopen 150 jaar tijd al met meer dan 2°C is gestegen.
De afgelopen jaren werden er veel temperatuurrecords verbroken: 2014 en 2018 waren de warmste jaren die ooit werden geregistreerd, met gemiddelde jaartemperaturen van 11,9°C.
Evolutie van de gemiddelde temperatuur te Ukkel tussen 1833 en 2018 (bron: KMI)
Wat de neerslag betreft, tonen de historische reeksen een stijgende trend, ondanks een grote variabiliteit van jaar tot jaar. We kunnen dus stellen dat de jaarlijkse hoeveelheid regen doorheen de jaren toeneemt (die stijging volgt een lineair profiel van ongeveer 5 mm per decennium).
Die stijging is echter niet gelijkmatig verdeeld over het hele jaar: de seizoensgebondenheid van de neerslag neemt toe, met nattere winters en drogere zomers.
Het aantal dagen met hevige neerslag neemt toe.
Naast die trendmatige evoluties is er ook een evolutie in de extreme weerfenomenen: we zien steeds meer dagen met intense neerslag (>20mm/dag), en een toename van de frequentie, de duur en de intensiteit van de hittegolven.
Tot slot wordt ook de evolutie van het zeeniveau opgevolgd in België. Zo kon in Oostende worden vastgesteld dat het niveau sinds 1950 met iets meer dan 11 cm was gestegen. Die stijgende trend wordt bevestigd in Nieuwpoort en Zeebrugge.
Meer info:
- KMI (Waarnemingen van klimaatveranderingen in België)
- Klimaatportaal Vlaanderen
- Hoofdstuk 6 (Adaptatie) van de 7de Nationale mededeling over Klimaatverandering